Akvarellkurs, del 2

Idag jobbade vi vidare med färglära, om hur man blandar färger och hur olika färgers pigment ter sig på papper.
Vi lärde oss om kalla och varma primärfärger och hur man blandar till sekundärfärger- och brutna sekundärfärger.
De klara sekundärfärgerna fås fram genom att blanda två varma alt två kalla färger. Vill du få fram dova färger, som lämpar sig fint t ex på landskapsmåleri, kan du skapa färgerna genom att blanda en varm primärfärg med en kall primärfärg. Detta resulterar i brutna sekundärfärger, så som vackra gröna, lila och orangea färger.

Dagens två övningar: Att måla träd, genom att måla en pöl med färg och använda endast två färger – en ljus och mörk färg.
Du målar en färgpöl, där du drar med penseln några stammar neråt. Sedan drar du med endast rent vatten en linje längst ner som förenar stammarna med det rena vattenlinjen. Färgerna kommer sedan att rinna i och arbeta själva.

Den andra övningen målade vi av föremål med högst två – tre färger. Som föremål hade vi en kantig flaska, ett äpple och ett glas. Vi målade två olika varianter av samma motiv. Dels på liggande papper och stående papper på staffli, där färgen fick rinna lite – vilket kan vara något frustrerande men även stimulerande, då du kommer utanför boxen. Akvarell på staffli ger ett spontant och friskt uttryck.

Lämna en kommentar